Wens Familierecht

Ouderschapsplan

Door mijn werk als familierecht advocaat heb ik veel ervaring in het opstellen van ouderschapsplannen. Een ouderschapsplan moet worden opgesteld als u uit elkaar gaat als ouders, maar kan ook uitkomst bieden in de situatie dat u een co-ouderschap met elkaar aangaat.

Een ouderschapsplan biedt duidelijkheid aan alle betrokkenen en zorgt dat zowel u als uw co-ouder iets hebben om op terug te vallen, mocht er in de toekomst onenigheid ontstaan.

Heldere en eerlijke afspraken over opvoeding, zorgverdeling en de kosten van uw kind in het ouderschapsplan zijn essentieel voor u als ouder én uw kind(eren)

Ouderschapsplan co-ouderschap

In mijn praktijk begeleid ik ook bij het opstellen van een ouderschapsplan indien u het voornemen heeft om samen een kind te krijgen, maar geen stel bent samen. Dit wordt ook wel intentioneel ouderschap genoemd. Denk daarbij aan een co-ouderschapssituatie. Ook voor deze situaties is het belangrijk dat u vooraf duidelijke afspraken met elkaar maakt over hoe u gezamenlijk het ouderschap wil uitvoeren als het kind eenmaal geboren is. Ik zal u dan uitleg geven over de juridische gevolgen van het intentioneel ouderschap en gezamenlijk zorgen we ervoor dat deze afspraak duidelijk worden vastgelegd in het ouderschapsplan.

Wat moet er in een ouderschapsplan staan?

In het ouderschap maakt u afspraken over uw kind, zoals de verdeling van de zorgtaken, de verdeling van de kosten en wie er mag beslissen over belangrijke zaken over uw kind. Een ouderschapsplan geeft voor deze situaties duidelijkheid. Zo nodig kan er een psycholoog, orthopedagoog of coach worden betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan.

In het ouderschapsplan moet in ieder geval worden opgenomen:

  • Hoe u de kinderen heeft betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan (indien mogelijk);
  • Hoe u de verzorging en opvoeding verdeelt (zorgregeling) ;
  • Hoe vaak u elkaar informatie geeft over uw kind;
  • Hoe u samen belangrijke beslissingen neemt voor uw kind, zoals een schoolkeuze;
  • De verdeling van de kosten en verzorging van het kind (de kinderalimentatie).

Begeleiding van een mediator

Lukt het niet om samen tot afspraken te komen die voor beide partijen aanvaardbaar zijn? Dan kan mediation uitkomst bieden. Als ervaren mediator begeleid ik ouders bij het maken van een evenwichtig ouderschapsplan waarbij het belang van het kind voorop staat.

Hulp bij ouderschapsplan opstellen

U kunt als ouders zelf het ouderschapsplan opstellen. Toch is het raadzaam om hiervoor een familierecht advocaat in te schakelen. Een advocaat weet aan welke wettelijke eisen een ouderschapsplan moet voldoen en zorgt dat u geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. Door alle hectiek en emoties omtrent de relatiebreuk is dit namelijk niet ondenkbaar. WENS Familierecht kan u helpen bij het opstellen van het ouderschapsplan. Ook kunnen wij u bijstaan indien u of uw ex-partner afspraken in het ouderschapsplan wil wijzigen.

Mocht u meer informatie wensen over het opstellen van een ouderschapsplan, neem dan vrijblijvend contact op.

Contact opnemen